Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 11:42 - ПЕРПЕРИКОН-една древна цивилизация
Автор: mateus Категория: Други   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2013 14:15


Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. От София до обекта може да се стигне по добре поддържаните пътища София-Асеновград-Кърджали и София-Хасково-Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон. Съвсем наблизо р. Перперешка се влива в яз. "Студен кладенец", построен по коритото на р. Арда. Мястото на вливане при с. Калоянци е много красиво и е застроено като водно-планински курорт.
Хилядолетия назад Перперикон е представлявал огромен скален масив без растителност по него.Това привлякло там хората, обожествили грандиозните канари. Не случайно точно Източните Родопи са люлка на мегалитната култура, която в никакъв случай не трябва да се свързва единствено с живелите много по-късно траки.В началото хората не са имали възможност да обработват скалите и са залагали на природната им величественост. По-късно те започнали да дялат и оформят цели помещения.
Усъвършенстваните сечива са позволили да се отнемат все по-големи повърхности от каменните масиви. Но това означава и унищожение на следите от по-древните култури. Точно такъв проблем е възникнал на Перперикон. Късните изсичания в значителна степен са изличили останките от ранните цивилизации. Трябваше да се попадне на незасегнати зони от скалния масив.

image
по-голяма снимка
Според данните от последните археологически проучвания най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха, края на 6 - началото на 5 хил.пр.Хр. Тогава хората не са могли да обработват скалите с примитивните си оръдия на труда. По тази причина фрагментите от неолитна керамика се откриват върху повърхността на канарите, отложени в естествени пукнатини. Знае се, че хората от новокаменната епоха са били предимно земеделци. В случая с Перперикон не става дума за селище, а за обожествена скала. 
Следващият установен исторически период е каменно-медната епоха, енеолита, и по-точно нейния финал в края на 5 - началото на 4 хил.пр.Хр. От това време вече със сигурност може да се определят грубо изсечени в скалите ями с натрошена култова керамика. Тя е сходна с откриваната в други енеолитни селища, например, с прочутата Карановска могила.
Развитието на скалния комплекс продължава и през бронзовата епоха. Вече определено може да се твърди, че в нейната късна фаза, 18-12 в.пр.Хр., Перперикон преживява първия си голям разцвет. А това не е какво да е време, а епохата на крито-микенската цивилизация, на Троя и Микена.

image
по-голяма снимка
Особено важно е, че обилната керамика от този период се откри в културни пластове, разположени върху обширни обработени повърхности от скалата. По-късните изсичания определено са унищожили значителна част от тях, но археолозите са уверени, че в края на бронзовата епоха Перперикон вече е представлявал голям скален култов комплекс. 
Изключително интересна е откритата през 2002 г. къснобронзова керамика, представена с многобройни фрагменти и няколко цели съда. Някои от тях са малки чаши, а други са с високи и извити дръжки, присъщи на времето си. Има разлика и в качеството на глината. Заедно с грубовата и пълна с примеси от дребен чакъл керамика се намират луксозни съдове с излъскана до блясък черна повърхност. Уникална е импортната керамика от крайбрежието на Мраморно море от 18 в.пр.Хр., свидетелстваща за първи търговски взаимоотношения.
Върху външната повърхност на почти напълно запазен съд с врязване и запълване с бяла боя е изпълнена цяла композиция. В нея участват шест човешки фигури, разположени около централното изображение на слънцето. Те са оформени като цветя, крайниците им са показани като листа, а главите представляват слънца. Вероятно са загатнати и полови белези на мъже и жени.

image
по-голяма снимка
Това са древни божества, чиито имена никога няма да научим.Оформянето на религията става особено интензивно в ранножелязната епоха, 11-6 в.пр.Хр., който също е добре засвидетелстван с керамика на Перперикон. За разлика от синхронната гръцка митология, ние не знаем почти нищо за тракийската религиозно-философска система, орфизма. А създаването на персонажи като Дионис и Орфей датира именно в тези далечни времена.
                                     i-parii.blogspot.com/

  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mateus
Категория: Други
Прочетен: 47699
Постинги: 15
Коментари: 6
Гласове: 23
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930